01 februari 2019 - Brussel-Stockholm-Tromsø


01/02/18 - 10:00 - 12:10 Brussel (BRU) - Stockholm (ARN) - SK590  - A320 - 02h10m
layover 0h35m
01/02/18 - 12:45 - 14:35 Stockholm (ARN) - Tromsø (TOS) - SK1491 - B737 - 01h50m

Net zoals in april 2017 (Zuidwesten van de VS) en in februari 2018 (IJsland) gaan ook nu weer onze goede vrienden, Filip en Sabine, mee met ons naar het Hoge Noorden.
We vertrekken 's morgens vroeg met de trein naar Zaventem en komen daar goed op tijd aan voor onze vlucht naar Stockholm.

Brussel ligt onder een vers sneeuwtapijt.


Alle vluchten verlopen vlekkeloos en de layover van slechts 35 minuten in Stockholm is geen probleem. Op de vlucht van uit Brussel zijn er immers 31 passagiers die ook doorvliegen naar Tromsø en uiteraard zal de aansluitende vlucht, eveneens uitgevoerd door SAS, niet vertrekken zonder die 31 passagiers.

We landen in Tromsø bij een bijzonder mooie zonsondergang... het is nu precies 14:50 in de namiddag...


We nemen de Flybussen Airport Express die ons in een kwartiertje tot pal bij ons hotel brengt.
Nadat we onze bagage op de kamers gezet hebben, dan is het nog altijd maar 16 u en ondertussen al een tijdje donker zoals midden de nacht, eten we bijzonder lekkere, versgebakken wafels in het restaurant van het hotel. Die zijn, samen met allerlei zoetigheden gratis ter beschikking voor de hotelgasten.
We spreken ondertussen wat met de bijzonder vriendelijke hotelmedewerkers die ons nuttige info geven over het noorderlicht. Ze wijzen ons op een interessante website van de Tromsø University waarop we heel goed kunnen zien hoeveel kans er is op noorderlicht. En wat blijkt? Die kans is vanavond bijzonder groot. Bovendien is er geen wolkje aan de lucht, een voorwaarde uiteraard om dit natuurfenomeen te kunnen zien.
Enig nadeel is dat we hier pal in het centrum van de stad zijn en er dus heel wat lichtvervuiling is.
Nadat we de kaart wat bestudeerd hebben, besluiten we om de bus en de kabelbaan te nemen naar Storsteinen, gelegen op 421 meter boven Tromsø.
Zo gezegd, zo gedaan en zodra we er boven komen zien we al een begin van het spektakel. En al snel volgt het ene hoogtepunt na het andere, een kleurrijk schouwspel van bewegende lichtgolven aan de hemel. Eigenlijk zelfs té vroeg, want onze fototoestellen stonden bijlange nog niet opgesteld. Dat weerhield er ons niet van om met open monden te staan genieten van dit toch wel fascinerende spektakel.
Toch nog snel enkele foto's gemaakt met de smartphone, maar toen was het meest kleurrijke eigenlijk al voorbij.Tromsø gezien vanaf Storsteinen


Het is er bijzonder koud en bovendien steekt er ook nog eens een briesje op. We staan op sommige plaatsen ook enkeldiep in de sneeuw (er liggen hier overigens pak-ken sneeuw) en de tenen beginnen dan ook serieus koud te krijgen. We gaan dan ook naar binnen in het restaurant en drinken een warme chocolademelk vooraleer het kabelspoor terug naar beneden te nemen.
Terwijl we, beneden gekomen, aan de bushalte staan te wachten is er opnieuw mooi noorderlicht te zien, maar hier is er echt te veel lichtvervuiling om mooie foto's te kunnen maken.
Als we afstappen bij de bushalte van het hotel zien we andermaal heel wat kleurrijke activiteit aan de hemel en hier maken we, ondanks de vele storende lichten, toch nog enkele foto's met de smartphone. Uiteraard zijn die niet van een goede kwaliteit, maar het geeft toch een beetje weer hoe we hier bij onze eerste avond verwend werden.
Het warme bed doet bijzonder veel deugd en het duurt dan ook helemaal niet lang vooraleer we in dromenland zijn.


Het weer: overal zonnig, -15°C in Tromsø

Aantal gereden km: 0
Overnachting in Quality Hotel Saga

Geen opmerkingen:

Een reactie posten