05 februari 2019 - Reine-Ballstad


Voor vandaag hebben we een ritje gepland langs heel wat mooie, fotogenieke stranden in het zuiden van de Lofoten. Maar zoals het gisteren aan sneeuwen was, ziet het er niet zo goed uit voor deze planning. En onze vrees wordt bewaarheid: als we de gordijnen opentrekken liggen er pakken sneeuw en is het bovendien ook al opnieuw aan het sneeuwen.
Na het ontbijt, dat we samen nemen in de leefruimte, gaan we toch eens op "de brug" staan voor "de foto" van onze verblijfplaats, Eliassen Rorbuer. Onze huisje staat rechtsonder.


En ook nu al opnieuw heel wat fotografen op de brug ondanks het sneeuwweer.We besluiten al snel om onze planning helemaal om te gooien en om gewoon eerst hier nog wat rond te lopen en daarna rechtstreeks naar onze volgende verblijfplaats te rijden.

Zo veel sneeuw hebben we nog niet veel gezien...


Het begint opnieuw meer en meer te sneeuwen en we moeten nu toch wel beginnen opschieten vooraleer de wegen helemaal dichtgesneeuwd zijn.

Om van op de parkeerplaats weg te rijden, moeten we een kleine helling op, niet meer dan 3 meter en met echt heel weinig hoogteverschil, maar toch geraakt onze auto, ondanks de spijkerbanden, er niet op. De wielen draaien gewoon door in de vele sneeuw. Met vereende (duw)krachten lukt het uiteindelijk wel en vertrekken we richting Ballstad.
We krijgen zowaar een déjà-vu van vorig jaar in IJsland toen we enkele keren moesten rechtsomkeer draaien wegens het zogenaamde flat light, wat betekent dat we helemaal niet kunnen zien waar we rijden. We zien gewoon het verschil niet tussen het midden van de weg en de bermen. Zelfs de rode paaltjes die de wegkant aangeven kunnen we niet zien door de sneeuw.
Gelukkig moeten we in het begin door enkele tunnels waar we vrij zicht hebben en gewoon kunnen rijden. Na een tijdje rijden er ook auto's voor ons, wat het heel wat makkelijker maakt, we moeten immers enkel maar de rode achterlichten volgen.


We komen heelhuids aan in Ballstad, en aangezien het nog maar middag is, is er nog maar één kamer klaar.
We zetten al onze koffers in deze kamer en gaan dan iets eten in een plaatselijk café.We eten er bij-zon-der lekker. Eerst zei de vrouw dat ze niets had om voor ons te koken, maar ineens kwam ze ons naar buiten achterna gelopen om te zeggen dat ze toch nog een visstoofpotje zou kunnen klaarmaken. Daar waren we wel voor te vinden en we hebben er niet bepaald spijt van gehad. Het was echt een heerlijke visschotel. De sneeuw blijft ondertussen maar vallen en we blijven dan ook rustig zitten met nog een koffie/thee.
Daarna doen we aan de overkant boodschappen in de plaatselijke supermarkt want vanavond gaan we alvast niet meer buiten om te gaan eten.

We hebben een rustige namiddag op de kamer en ook hier kunnen we van het typische uitzicht van de Lofoten genieten.

En als toetje worden we al voor de derde keer deze vakantie verwend door Lady Aurora midden een onwaarschijnlijke sterrenhemel...Het weer: ganse dag zwaar bewolkt met heel veel sneeuw. Temperaturen rond het vriespunt.

Aantal gereden km: 60
Overnachting in Solsiden Brygge Rorbuer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten