04 februari 2019 - Svolvaer-Reine


Het Fast Hotel in Svolvaer is een hotel zonder receptie en/of keuken, maar ze geven wel een ontbijt. Eigenlijk op een manier zoals we nog nooit ergens anders gezien hebben.
In de gang, naast elke kamerdeur, hangt immers een haakje en daar wordt door een medewerker tijdens de nacht een koelzak aangehangen met een ontbijt: 2 lekkere broodjes, ham, fruitsap, yoghurt, appelen, thee, koffie, confituur en boter.
Toevallig hoorde ik dat ze die zak om 01u40 aan het haakje kwamen hangen. Gelukkig zijn het hier allemaal eerlijke mensen en hangen de koelzakken er 's morgens ook nog...

We gaan naar Hertz (pal naast het hotel) om de auto's te gaan ophalen (2x Nissan Qasqai) en gaan dan wat boodschappen doen in Svolvaer.
Het is rond 10u als we het stadje verlaten.

Onze eerste bestemming is het voetbalveld van Henningsvaer, wellicht gelegen op één van de allermooiste locaties die men zich kan inbeelden.
Henningsvaer voetbal-"stadion".
Jammer genoeg zien wij er omwille van de bijzonder grote hoeveelheden sneeuw niet al te veel van en bovendien is het ook veel mooier als men het van uit de lucht kan zien.

foto internet
Direct aan het voetbalveld kijken we wel eens naar de vele rekken met vis die er hangt te drogen, heel kenmerkend voor de Lofoten en de hele kust van Noorwegen.
Wikipedia: "Stokvis is de benaming voor gedroogde vis. Stokvis wordt meestal gemaakt van kabeljauw, maar soms ook van leng, lom, heek, koolvis of schelvis. Ook sommige zoetwatervis, zoals voorn of brasem wordt wel gedroogd. Door het drogen is de vis veel langer houdbaar, afhankelijk van hoe koel en droog de vis bewaard wordt, kan de houdbaarheid oplopen tot wel een jaar.
Om stokvis te maken, wordt de vis ontdaan van kop en ingewanden en aan stokken te drogen gehangen - vandaar de naam 'stokvis'. Dit drogen duurt ongeveer drie maanden. Daarna wordt de vis nagedroogd totdat de vis keihard is. Van het originele gewicht is dan nog zo'n 20 % over. Het drogen van stokvis vindt tegenwoordig vooral plaats langs de kustlijn van het noorden van Noorwegen, tijdens de winter als het koud genoeg is en er een frisse en schone wind waait. Bij die omstandigheden droogt de vis goed. Het maakt trouwens niet uit of het droog weer is of niet, de huid van de vis is waterdicht dus ook bij regen droogt de vis."

Het is hier verschrikkelijk koud, vooral door de strakke wind die pal van over het water komt. En zo veel sneeuw hebben we nog niet al te veel gezien...

We volgen de E10 verder zuidwaarts en komen langs bijzonder mooie landschappen. Jammer genoeg geen zon vandaag want bij zonnig weer moet het er echt als een sprookje uitzien.

Na een tijdje is er van de "hoofd"-weg niet veel meer te zien en soms moeten we echt kijken naar de rode sneeuwpalen langs de weg om te zien waar we moeten rijden en hoe ver het asfalt komt.
Dat heeft deze vrachtwagenchauffeur duidelijk verkeerd ingeschat. Dat wordt zwoegen voor die takelwagen.


Door het bewolkte weer is het vandaag nog vroeger dan de voorgaande dagen en om 15 uur is het precies al midden de nacht.
Dat merken we ook als we bij Skagsanden Beach komen. We zien nog net een heel klein beetje de mooie kleur in het water.
Er zijn warmere plekken om het verkeer te regelen...


We rijden eerst onze verblijfplaats Reine-Hamnøy voorbij en rijden nog eens tot bij de brug in Reine, waar het eigenlijk al te donker geworden is voor een mooie foto.


Het begint bovendien ook erg hard te sneeuwen zodat we "snel" terugrijden naar ons huisje van Eliassen Rorbuer.
Als we bij onze verblijfplaats komen staat de brug nog altijd vol met fotografen om deze foto te nemen.

foto internet

Wij stellen de foto uit tot morgen en nemen onze intrek in het huisje rechtsonder. Dat delen we met Filip en Sabine en beleven nog een gezellige avond bij de houtkachel die Filip nog aan de praat krijgt.

Om een idee te geven hoeveel sneeuw er hier ligt, dit is de toegang tot ons huisje...


En zo moeten we parkeren...


We eten samen in onze inmiddels gezellige eetkamer en gaan vroeg onder de wol.


Het weer: ganse dag zwaar bewolkt, temperatuur iets onder het vriespunt, gevoelstemperatuur een pak lager.

Aantal gereden km: 135
Overnachting in Eliassen Rorbuer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten